Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Circulair fietspad in Spijk

  • Tengnagelwaard
  • Tengnagelwaard

Voor de gemeente Zevenaar heeft Schagen Infra een circulair fietspad in Spijk aangelegd langs de Tengnagelwaard. Hierdoor is een veilige fietsroute ontstaan van Spijk naar Tolkamer en Lobith. Materiaal dat vrijkwam bij andere projecten in de omgeving is hergebruikt in het nieuwe pad.

Veilige fietsroute

Voorheen reden fietsers over de Spijksedijk tussen de (vracht)auto’s. Jongeren die naar de middelbare school fietsten, maken hiervan gebruik. Net als liefhebbers van Klompenpaden. Nadat een basisschool in Spijk de deuren sloot en ook deze jonge kinderen over de dijk moesten fietsen, werd besloten een veilige fietsroute naar Lobith en Tolkamer aan te leggen.

Duurzame oplossing

In de gemeente Zevenaar werden afgelopen jaar twee straten opgebroken: de Halve Maan en de Graaf Reinaldstraat. Het betonpuin dat vrijkwam is in de regio bij Putman bewerkt tot secundaire grondstoffen en daarna als grondstof ‘betongranulaat’ voor de betonmortel van het fietspad toegepast. Door deze werkwijze zijn er minder nieuw te winnen grondstoffen gebruikt en daarmee is de milieubelasting geminimaliseerd.

‘Ik ben blij dat we een veilig fietspad hebben gerealiseerd’, aldus wethouder Carla Koers, ‘en dat het op een circulaire wijze is gebeurd met het verwerkte puin van de reconstructie van de Halve Maan.’

Zichtbaar op de fiets

Het pad van twee meter breed langs de Tengnagelwaard legden we al voor de zomervakantie van 2020 aan. Omdat het fietspad langs de Spijksedijk er nog niet lag, besloot Schagen Infra veiligheidshesjes uit te delen op basisscholen De Dalton en de Tragelijn. Zo waren de leerlingen in de afgelopen periode goed zichtbaar op weg naar school. Inmiddels is ook het tweede deel van het pad klaar en hoeven fietsers niet meer over de Spijksedijk te fietsen.

Bouwteam

De gemeente Zevenaar en Schagen Infra werkten in een bouwteam. Samen hebben ze gestuurd op een circulair ontwerp dat geschikt is voor een fietspad op deze locatie.