Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Ritspad®: monoliet waar het kan, modulair waar het moet

Schagen Infra brengt nog dit jaar een innovatief fietspad aan in Amsterdam. Met een monoliet betonpad dat modulair te maken is, wonnen we de ambitieuze aanbesteding van Port of Amsterdam (PoA).

Uitvraag

PoA zoekt een samenwerkingspartner voor het ontwerp en de realisatie van een aantal fietspaden in het havengebied. De inschrijving betrof het fietspad langs de Aziëhavenweg, waarbij circulariteit (deels MKI), innovatie, biodiversiteit en restwaarde de speerpunten waren. Een belangrijk raakvlak is de aanwezigheid van veel kabels en leidingen en een mogelijke uitbreiding van het spoor. Dit kan leiden tot het scenario dat het fietspad tijdelijk of permanent moet worden opgebroken en hersteld of verplaatst moet worden. Met onze ideeën zijn beide scenario’s mogelijk, zonder verlies van waarde en comfort.

Werkwijze

We hebben gekozen voor een betonnen pad dat monoliet is waar het kan en modulair waar het moet. Dit werkt op de volgende manier:

  • We brengen het betonpad machinaal en mononliet aan. Dit is kosten- en tijdefficiënt en daarmee is het gebruikerscomfort gewaarborgd;
  • Het pad wordt voorzien van voegen die we schuin aanbrengen. Daardoor is het eenvoudiger om losse elementen tijdelijk weg te nemen;
  • Als er onderhoud uitgevoerd wordt aan de kabels en leidingen, worden de voegen doorgezaagd. De losse elementen kunnen nu zonder veel moeite verplaatst worden;
  • Na het onderhoud wordt het element teruggeplaatst;
  • Door het adaptieve en modulaire ontwerp is het pad ook als geheel verplaatsbaar. Het kan ergens anders worden toegepast als het op deze locatie niet meer gebruikt kan worden. De restwaarde is daardoor gewaarborgd.

Circulair ontwerp

Door vezels toe te voegen aan het betonmengsel, is het mogelijk de dikte van de betonverharding te reduceren tot slechts vijftien centimeter (reduce). Ook passen we secundaire materialen toe in het mengsel. Het geheel heeft een zeer lage MKI-score. Alle producten die we gebruiken, halen we uit het havengebied. Hierdoor besparen we op transportkosten. Door het pad modulair en adaptief te ontwerpen, passen we de meest hoogwaardige vorm van hergebruik toe (re-use). Omdat het pad ten koste gaat van de huidige biodiversiteit, treffen we maatregelen in het gebied om ervoor te zorgen dat de flora en fauna groeien. Voorbeelden hiervan zijn insectenhotels en planten die passen in de omgeving. Het straatmeubilair dat we aanbrengen, is zoveel mogelijk biobased.

Proefvak Ritspad®

Het Ritspad® is een nieuw product dat niet eerder is toegepast. Daarom draaien we een proefvak op ons eigen terrein in Hasselt. Zo weten we tijdens de uitvoering exact wat de aandachtspunten zijn. We voorzien de Aziëhavenweg in Amsterdam nog dit jaar van het betonnen fietspad. Als de samenwerking en het resultaat positief bevallen, voorzien we nog drie fietspaden van deze constructie.

Projectupdates via Schagen-app

Via onze Schagen-app houden we geïnteresseerden op de hoogte van onze oplossing en de voortgang van het project. De app is gratis te downloaden in de app- en playstore. Wie het project volgt, ontvangt pushmeldingen als er een update geplaatst wordt.