Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Prettige en constructieve samenwerking leidt tot fraai resultaat in Utrecht

  • Evolutietuin
  • Evolutietuin
  • Evolutietuin
  • Evolutietuin
  • Evolutietuin
  • Evolutietuin
  • Evolutietuin
  • Evolutietuin

De Evolutietuin is onderdeel van de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht. V&C, FSC, BOTU, Hemelse Natuur en Schagen Infra werkten intensief samen om het schetsontwerp van Hemelse Natuur uit te werken tot een maakbaar plan. Vorige week is het grootste deel van het project opgeleverd.

Evolutionaire stamboom

De Evolutietuin is een uniek ontwerp waar de hele evolutie en de diversiteit van de plantenwereld voor het publiek inzichtelijk worden gemaakt. De tuin vertelt het verhaal van de evolutionaire stamboom van het plantenrijk. Een stamboom die honderden miljoenen jaren teruggaat. Het is de eerste tuin ter wereld die het hele verhaal laat zien.

Vormgeving met fractalen

Het grootste deel van de infrastructuur van de tuin is inmiddels gerealiseerd. We legden hiervoor een inventief watersysteem aan en hebben de locatie voorzien van voetpaden van duurzaam beton. De vormgeving van de verhardingen is gebaseerd op basis van fractalen. Fractalen zijn patronen die zich constant herhalen, onafhankelijk van de schaal, en die overal in de natuur terug te vinden zijn. Hiermee laat de Evolutietuin het nooit-eindigende proces van de evolutie zien. De fractalen verifieerden we met een drone en hieruit blijkt dat de tekening volledig matcht met de werkelijkheid.

Terrein geschikt voor beplanting

De grond maakten we geschikt voor de verschillende soorten planten. Niet alleen de samenstelling, maar ook de terreinhoogtes zijn belangrijk voor optimale groei. Door het wadisysteem met stuwtjes is het geheel goed voorbereid op een veranderend klimaat. De ondergrond voor de tuin is nu grotendeels klaar. Het inplanten gebeurt de komende twee winters.

Bijzondere verlichting en kunstwerk

Na de zomervakantie wordt de verlichting aangebracht. Deze is schakelbaar per fractaal. Ook de Akwaglot heeft een passende plaats gekregen. Dit kunstwerk is te vinden bij de entree van de Evolutietuin.

Evaluatie met behulp van samenwerkingsspel

Om alle wensen en mogelijkheden te inventariseren en uit te werken, koos Universiteit Utrecht voor een bouwteamsamenwerking. Het projectteam evalueerde de samenwerking met het spel Om Tafel dat Schagen Infra zelf ontwikkelde. Aan de hand van een schijf met vragen en een dobbelsteen met opdrachten kwamen alle onderwerpen aan bod. Uiteraard besprak het team verbeterpunten, maar iedereen deelde dezelfde mening over de samenwerking: voor herhaling vatbaar!

Bezoek de tuin 

Als dank voor de succesvolle samenwerking bood Schagen Infra een boom aan voor in de Evolutietuin. Deze Japanse notenboom is onderdeel van de Ginkoaceae-familie. Wie meer wil leren over het plantenrijk en nieuwsgierig is geworden naar de tuin en de prachtige omgeving is van harte welkom! Vanaf het voorjaar van 2024 is de tuin open voor publiek.