Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Schagen Infra schaft PQI-meters aan voor kwaliteitsbeheersing van asfalt

  • pqi
  • pqi

PQI staat voor Pavement Quality Indicator. Het voordeel van de PQI-meters is dat we meer inzicht in het verwerkingsproces van asfalt hebben.

Voor de asfaltuitvoerder is het belangrijk te weten hoe de voortgang van het verdichtingsproces tijdens het walsen verloopt. Onze laboranten controleren dit tijdens het verwerken met een nucleair meetapparaat. Met de komst van de Standaard RAW Bepalingen 2015 zijn de eisen die aan het verwerkte asfalt worden gesteld verscherpt. Om de kans op afwijkingen kleiner te maken, hebben wij onze asfaltploegen uitgerust met een PQI-meter.

Met de PQI-meter controleren we, net als met een nucleair meetapparaat, de verdichting van het asfalt. De PQI-meter doet dit op basis van ongevaarlijke elektromagnetische straling en is makkelijk in gebruik.

Het voordeel is dat de asfaltuitvoerder nu zelf altijd kan controleren of de gewenste verdichting van het asfalt is behaald. Zolang het asfalt nog niet is afgekoeld, is bijsturing door hem mogelijk. We verkleinen zo de kans op afwijkingen en realiseren een hoogwaardiger eindproduct.