Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Circulair fietspad in Apeldoorn

  • hergebruik materiaal krimweg
  • hergebruik materiaal krimweg
  • hergebruik materiaal krimweg
  • hergebruik materiaal krimweg
  • hergebruik materiaal krimweg
  • hergebruik materiaal krimweg

De gemeente Apeldoorn, Bruil en Schagen Infra werken samen aan een betonmengsel voor fietspad de Krimweg dat uitzonderlijk duurzaam is. 

Hergebruik materiaal

Vrijkomend bouw- en sloopmateriaal uit andere projecten binnen de gemeente Apeldoorn, zoals uit de wijk ‘De Parken’, wordt als bouwstof hergebruikt. Voorbeelden hiervan zijn hergebruik van versleten of gebroken klinkers, stoeptegels en wegen. Na bewerking wordt het betonpuin ingezet als bouwstof voor de betonmortel van het nieuwe fietspad. Door dit materiaal om te zetten naar secundaire bouwstoffen, hoeft er minder ‘nieuw’ zand en grind te worden ontgraven. Hierdoor wordt een enorme besparing op bouwstoffen behaald. Deze circulaire manier van werken leidt tot een lagere CO2-belasting ten opzichte van traditionele mengsels.

Lagere CO2-belasting

Traditionele betonproducten hebben een hoge CO2-belasting per m³ beton. Het streven is om deze belasting te reduceren. Er zijn al wel mengsels op de markt met een lagere CO2-score, maar die zijn kostbaarder om te maken dan dit nieuwe mengsel. De gemeente Apeldoorn is vooruitstrevend op het gebied van circulariteit. Het hergebruiken van materialen is een speerpunt van de gemeente. Om het nieuwe fietspad te realiseren is de gemeente een samenwerking aangegaan met Bruil voor de productie van het betonmengsel en met Schagen Infra voor de verwerking van het beton op de Krimweg. Voor de Krimweg is een betonmengsel ontworpen met een meer dan 60% lagere CO2-belasting.

Subsidie

Het fietspad wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Gelderland. De verwachting is dat het nieuwe circulaire en duurzame fietspad aan de Krimweg in februari / maart 2019 gereed is.