Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Schagen Infra lanceert Ritspad®

  • ritspad
  • ritspad
  • ritspad
  • ritspad

In navolging van eerdere duurzame innovaties, zoals White Topping, lanceert Schagen Infra een nieuwe innovatie: het Ritspad®. Dit jaar nog wordt het eerste pad aangelegd voor opdrachtgever Port of Amsterdam.

Circulaire aanbesteding

Aan het begin van de zomer wonnen we de ambitieuze, circulaire aanbesteding van Port of Amsterdam in samenwerking met het adviesbureau Copper8. Daar introduceerden we het idee om een monoliet fietspad circulair en demontabel te ontwerpen om aan de uitvraag te voldoen. Een kostenefficiënte opbreking en restwaarde waren leidend.

Monoliet waar het kan, modulair waar het moet

Onder het motto ‘monoliet waar het kan, modulair waar het moet’ is het pad uitgedacht. De basis wordt gevormd door een innovatief, CO2-arm betonmengsel met daarin een hoge mate van hergebruikt betongranulaat dat lokaal beschikbaar is. De vezeltechnologie die ook toegepast wordt in White Topping, stelt ons in staat om de constructiedikte te minimaliseren. Door tijdens de aanleg een randvoorziening mee te storten in de constructie, is het pad na opbreking eenvoudig te herstellen of als geheel te verplaatsen (re-use). Ter illustratie hiervan hebben we een animatievideo laten maken, waarin het principe wordt toegelicht.

Primeur in Amsterdam

Na een aantal succesvolle proeven op ons eigen terrein in Hasselt, wordt het Ritspad® in de komende periode aangelegd in Amsterdam. Port of Amsterdam heeft hiermee de officiële primeur. Het project wordt verder aangekleed met biobased straatmeubilair en er is veel aandacht voor de biodiversiteit. Bij alle maatregelen is een zo hoog mogelijke vorm van duurzaamheid nagestreefd.

Sustainable Development Goals

We zijn ervan overtuigd dat het Ritspad® breed inzetbaar is. Het past bij de duurzame en circulaire ambities van ons familiebedrijf. We verkleinen de negatieve impact op het milieu door slimme innovaties. Om de duurzame ontwikkelingen kracht bij te zetten, werken we aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze SDG’s van de Verenigde Naties vormen een programma dat veel van de maatschappelijke vraagstukken vat in zeventien doelen voor de wereld.

Contact

Meer informatie over het Ritspad® is te vinden in de app van Schagen Infra die gratis te downloaden is. Ook kan er contact opgenomen worden met Heinrich Weitkamp via h.weitkamp@schageninfra.nl en 038 – 477 82 49.